ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η εκστρατεία “Folegandros Routes” προωθεί την τοπική γαστρονομία ως πολιτιστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την ταυτότητα και την κληρονομιά του νησιού, αναδεικνύοντας σημαντικά τοπικώς παραγόμενα προϊόντα. Η σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον τουρισμό ακόμη,  αναμφισβήτητα ενισχύει την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία που είναι και ο τελικός στόχος της προσπάθειάς μας.

Αν και πρόκειται για ένα μικρό νησί με λιγοστούς κατοίκους, η Φολέγανδρος έχει καταφέρει να έχει μία πλούσια ποικιλία στην παραγωγή τοπικών προϊόντων.

Κύριο χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι τα παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια, γνωστά ως ματσάτα. Μοιάζουν πολύ με τις χυλοπίτες ωστόσο μαγειρεύονται μόλις πλαστούν. Καθότι φρέσκα, δεν πωλούνται στα καταστήματα, αλλά τα βρίσκει κανείς στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού συνοδευόμενα συνήθως με κοκκινιστό κόκκορα.

Από τα πιο γνωστά προϊόντα της Φολεγάνδρου είναι το σουρωτό, λευκό, φρέσκο, μαλακό τυρί που συνοδεύει συνήθως την ντοματοσαλάτα. Με σουρωτό και κρεμμύδια φτιάχνεται η φολεγανδρίτικη τυρόπιτα καλασούνα. Ένα άλλο φολεγανδρίτικο τυρί είναι το σκληρό –οι Φολεγανδρίτες το λένε απλώς «τυρί»– για μεζέ ή τριμμένο στα μακαρόνια.

Στη Φολέγανδρο από τα παλαιά χρόνια, βασικό κέρασμα στους γάμους ή στα βαφτίσια ήταν το παστέλι. Η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, και μαζί με το φολεγανδρίτικο μέλι το παστέλι ανήκει πλέον στα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.
Τέλος, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τη γλυκιά πίτα του νησιού που ονομάζεται Καρπουζένια και φτιάχνεται με καρπούζι, μέλι και σουσάμι.