ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Φολέγανδρος, ένας τόπος ιδανικός για περπάτημα! Τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν μέσα από αλώνια, εγκαταλελειμμένες θημωνιές και λεμονόσπιτα. Διασχίζουν όλο το νησί χαρίζοντας πλούσιες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στους πεζοπόρους που θα τα περπατήσουν.

Παλαιότερα, τα μονοπάτια ήταν η μοναδική πρόσβαση για να μετακινηθεί κανείς στο νησί. Με τη βοήθεια του μουλαριού και του γαϊδουριού, τα «βαρέων καθηκόντων» µεταφορικά µέσα παντός καιρού της τότε εποχής, οι αγρότες κατάφερναν να φτάσουν στα κτήματά τους.

Παρά την περιορισμένη έκτασή της, σήμερα η Φολέγανδρος χάρη στους εθελοντές του νησιού και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαθέτει ένα ήδη σηματοδοτημένο δίκτυο αποτελούμενο από παλαιούς λιθόστρωτους δρόμους και μονοπάτια συνολικού μήκους περίπου 25χλμ και συγκροτεί τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, οι οποίες διασχίζουν ή καταλήγουν σε προορισμούς ξεχωριστής ιστορικής, πολιτιστικής ή και περιβαλλοντικής σημασίας. Μονοπάτια και διαδρομές δίπλα από ξωκλήσια, ξερολιθιές, που οδηγούν σε «μυστικές παραλίες» και κόλπους με θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου!

Η παρούσα καμπάνια στοχεύει στον σχεδιασμό ενός νέου Δικτύου Περιηγητικών & Πεζοπορικών Διαδρομών Υπαίθρου (που επί της ουσίας αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου δικτύου) και στην προβολή της διττής ταυτότητας της Φολεγάνδρου, ως Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και ως Πολιτισμικού Τοπίου, αναδεικνύοντας έτσι το κυκλαδίτικο τοπίο, την τέχνη της ξερολιθιάς και τον πλούτο της ιστορικής φυσιογνωμίας της Φολεγάνδρου.

Παράλληλα θα σχεδιαστούν Διαδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος οι οποίες θα ενοποιούν τα οικολογικά με τα πολιτισμικά στοιχεία της Φολεγάνδρου στοιχειοθετώντας μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, χαρίζοντας στους πεζοπόρους μοναδικές εμπειρίες μέσα από ένα ταξίδι στον χώρο και το χρόνο. Οι περίπατοι θα σχεδιαστούν τόσο για επισκέπτες μικρής ηλικίας όσο και για ενήλικες και θα συμμορφωθούν όσον αφορά την προσβασιμότητα  του περιεχομένου της σήμανσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση και ανάδειξη του Δικτύου Περιηγητικών & Πεζοπορικών Διαδρομών Υπαίθρου της Φολεγάνδρου αισιοδοξούμε ότι θα αποτελέσει βασικό κίνητρο ταξιδιού συμβάλλοντας παράλληλα και στη διαμόρφωση μιας θετικής εμπειρίας που μπορεί να αποκομίσει ο επισκέπτης «του ήλιου και της θάλασσας».

Θέλεις να πάρεις κι εσύ μέρος στην προσπάθεια;