Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Σκοπός του έργου του πεζοδρόμου είναι η διαμόρφωση ζώνης ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών, κατά μήκος της οδού σύνδεσης Xώρα Φολεγάνδρου – Καραβοστάσης(λιμάνι), η οποία καλύπτει απόσταση περίπου 3,5 χμ. Η κάλυψη των προδιαγραφών για την εξυπηρέτηση κίνησης χρηστών όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με κινητικές δυσκολίες, αποτελεί βασική κατεύθυνση του σχεδιασμού.

Στόχος της πρότασης είναι η περιήγηση στο ενδιαφέρον τοπίο του νησιού με άξονες την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Η διαδρομή αποτελεί την είσοδο στη Χώρα Φολεγάνδρου, ενώ παράλληλα διασταυρώνεται και με το δίκτυο των μονοπατιών στην εκκλησία των Αγ.Πάντων. Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές. Η πρώτη περιοχή χαρακτηρίζεται από την εγγύτητα με τη θάλασσα, η δεύτερη από την εγγύτητα με τη χαράδρα του ρέματος, η τρίτη από το ήπιο ανάγλυφο του τοπίου και η τέταρτη αποτελεί την είσοδο στη Χώρα. Σημαντικό σημείο κατά μήκος της διαδρομής είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, η οποία βρίσκεται στο πιο έντονο, από πλευράς γεωμορφολογίας τοπίο, ανάμεσα σε δύο απότομες πλαγιές δυτικά και ανατολικά της εκκλησίας.

Η ποιότητα των παρεμβάσεων και η παλέτα των υλικών που προτείνεται καθορίζεται από το χαρακτήρα του τοπίου της κάθε περιοχής. Στις περιοχές εγγύτητας με την χαράδρα του ρέματος και στο δεύτερο μονοπάτι που προτείνεται για την είσοδο στη Χώρα, τα υλικά είναι φυσικά και οι παρεμβάσεις ήπιες, με φυσικό χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο και φυτεύσεις. Στις ίδιες περιοχές και όπου δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλάτος για τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου ή πρόκειται για περιοχή βραχώδη, προτείνεται διαμόρφωση με γεφυράκι. Στις περιοχές του παραλιακού δρόμου, ο οποίος προτείνεται να μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και της εισόδου στον οικισμό της Χώρας Φολεγάνδρου, το υλικό που προτείνεται για τη δαπεδόστρωση είναι χυτό βοτσαλωτό δάπεδο με αρμούς από λευκό μάρμαρο, που θυμίζει τα χρωματιστά μοτίβα που συναντά κανείς στο νησί.

Η διαδρομή φωτίζεται με χαμηλούς φωτιστικούς στύλους, διαμορφώνονται πέτρινα ή ξύλινα καθιστικά στα σημεία στάσης ενώ σε κάποια από αυτά, προτείνεται πέργκολα για σκίαση. Επίσης, τοποθετούνται πινακίδες ενημέρωσης και ανάλυσης του τοπίου και της ιστορίας του, οι οποίες καθοδηγούν τον πεζό στα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Οι αρχιτεκτονικές μορφές του έργου αντλούν στοιχεία από τις χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές μορφές και το τοπίο της Φολεγάνδρου. Οι κυκλικές μορφές που έχουν τα πεζούλια φύτευσης και τα παγκάκια στον παραλιακό δρόμο, προκύπτουν από τις χαρακτηριστικές κυκλικές μορφές που συναντώνται στη Φολέγανδρο, όπως τα λεμονόσπιτα και τα αλώνια. Το μοτίβο με τους άσπρους αρμούς στο χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, προέρχεται από τις γραμμές που διαμορφώνουν στο τοπίο οι ξερολιθιές που διαχωρίζουν τις ιδιοκτησίες. Η γραμμή τελειώματος του πέτρινου τοίχου της πέργκολας, προέρχεται από τη χαρακτηριστική γραμμή του τοπίου που βλέπει κανείς όταν αντικρίζει από μακριά τη Χώρα.

Η διαμόρφωση του έργου του πεζοδρόμου, ως μέρος του συνολικότερου έργου  ‘’Folegandros Routes’’ , δίνει τη δυνατότητα για περπάτημα, ανάπαυση, περιήγηση και παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.